Powerpoint opmaak tips

 

Er is veel mogelijk op het gebied van techniek. Ook u komt in aanraking met deze technieken als u bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie maakt. Omdat er toch vaak "foutjes" worden gemaakt in de opmaak van Powerpoint geven we u graag een aantal handvatten voor een goede opmaak.

 

 - Informeer altijd of uw presentatie wordt weergegeven op een scherm met een 4:3 verhouding of met een 16:9 breedbeeld verhouding. NWP Pro Audio werkt in principe altijd met de modernere 16:9 breedbeeldverhouding. Dit betekent concreet voor u dat u de pagina-instelling van Powerpoint instelt op breedbeeld (16:9). Er zijn veel versies van Powerpoint in omloop. De oudere versies starten standaard in 4:3 verhouding op, vaak is dit dan direct te wijzigen in het welkomstscherm naar 16:9 breedbeeld verhouding.

Controleer altijd voordat u begint met de opmaak van uw Powerpoint of uw instellingen goed staan (Bestand> Pagina instelling> Diaformaat aanpassen aan - Diavoorstelling 16:9) Soms vind u deze instelling ook onder het tabblad "Opmaak".

Komt u er niet uit? Bel of mail gerust!

Als u de Powerpoint in verkeerde verhouding aanlevert loopt u het risico dat er zwart balken te zien zijn in uw presentatie of dat foto's of logo's worden uitgerekt op de schermen.

 

- Zorg er voor dat u niet te veel tekst plaatst op 1 pagina. Als mensen ver van een scherm af zitten of als de presentatie op een tv scherm wordt vertoond wordt het snel onduidelijk. Een stelregel kan zijn: maximaal 5-8 regels tekst per pagina.

 

- Gebruik geen kleuren die in de achtergrond en als tekst dicht bij elkaar liggen. Gebruik bijvoorbeeld geen gele of licht blauwe/groene letters (te weinig contrast om het verschil te kunnen zien). Zeker niet op een witte achtergrond en ook zeker geen gele letters op een blauwe achtergrond. Het kan er mooi op uw scherm uit zien, maar u dient er rekening mee e houden dat het ook heel duidelijk leesbaar moet zijn voor uw publiek. Gebruik ook geen handgeschreven letterypes.

 

- Als u plaatjes toevoegt, zoek dan kwalitatief goede plaatjes of logo's uit. Probeer altijd de originele logos en foto's te bemachtigen. De foto's die u kunt downloaden van een website zijn vaak van slechte kwaliteit en beperkt in grootte omdat deze snel geladen moeten worden voor de website. Als ze op uw scherm al niet duidelijk zijn, of korrelig zijn, dan ziet dit er in het groot nog veel slechter uit.

 

- Zorg er voor dat u alleen met uitzondering bewegende animaties toevoegt aan uw presentatie, als u voor elke zin een bewegende animatie gebruikt duurt de presentatie vaak veel langer dan nodig en komt de presentatie onprofessioneel over.

 

- Zorg er voor dat u nooit linkjes gebruikt naar websites of filmpjes, ofwel zorg er voor dat u onafhankelijk bent van internet ter plaatse. U kunt filmpjes tegenwoordig in de presentatie invoegen zodat het een geheel wordt met de presentatie. U doet dit door een film in te voegen: Invoegen> Film> Film uit bestand. Let op: u kunt geen linkjes vanaf Youtube hier aan toe voegen. U zult een film van Youtube moeten downloaden voordat u deze kunt toevoegen aan uw Powerpoint. Probeer altijd een HD film te downloaden, te kleine files worden uitgetrokken in beeld en zal zeer slecht zichtbaar worden. U kunt films van Youtube onder andere downloaden met het gratis programma "4k Downloader".

U kunt dit programma hier downloaden: https://www.4kdownload.com/nl/

Ook  kunt u onder andere youtube links converteren met het onine programma: www.clipconverter.cc

Als u voor de zekerheid het film bestand ook los op een usb stick zet kan uw technicus u altijd nog proberen te helpen mocht het invoegen niet goed gelukt zijn.

 

- Zorg er altijd voor dat u zeer ruim voor aanvang van uw presentatie uw presetatie aanlevert bij uw technicus. Bij voorkeur al een aantal dagen van te voren, dan is uw technicus nog in de gelegenheid om de presentatie te controleren zodat u deze nog tijdig kunt corrigeren. Als het niet lukt om de presentatie tijdig in te leveren zorg er dan voor dat u minimaal een uur voor aanvang aanwezig bent met uw presentatie op usb stick.

 

Klik hier om een template van een 16:9 breedbeeld Powerpoint bestand te downloaden.

+31(0)412-630682